XXL in Vuurwerk Goed & Goedkoop Vuurwerk 40.000 kg opslag 350 gratis parkeerplaatsen

Vuurwerkeffecten

Wat betekent wat?

Je ziet op vuurwerksites, op forums en bij filmpjes vaak vuurwerkbeschrijvingen staan. Omdat daarbij vaak vrij specifieke termen worden genoemd leggen we hier de belangrijkste termen uit:


Vuurwerk effecten

Fishes: Een zwerm van projectielen, die door elkaar heen uit elkaar vliegen. Dit effect heeft nooit een harde burst.

Palmtree: Een palmboom in de lucht. Deze kan ook in combinatie zijn met een tail.

Peony: Een soort van bal in de lucht.

Salute’s: Dit is gewoon een knal effect. Deze kunnen ook voorkomen met staarten. Ook zijn er salute’s met een kleurtje. Salute’s kunnen ook voorkomen met een vonkenregen (= ti-salute). Als deze beide effecten er niet in zitten, is het gewoon een flits die je ziet van het flashkruit (= dark salute).

Tourbillion: Een Tourbillion effect is een soort van peony, met daar omheen een ring van spinners, die naar buiten spinnen.

Crackling: Een effect waarbij de verbranding van een speciaal soort kruit gepaard gaat met kleine knalletjes.

Tail: 'Staart' Lichtkogels die bij het opstijgen een spoor van vonken achterlaten, zilver kleurig, crackling, etc. 


Soorten vuurwerk

  • Batterij: Stuk vuurwerk opgebouwd uit meerdere tube's (buizen) die na elkaar of simultaan afgaan.
  • Fontein: Een tube (buis), gevuld met sas, van waaruit een langdurende of kortdurende stroom van vonken wordt uitgeworpen.
  • Cake: Engels woord voor batterij, in de volksmond ook wel 'pot' genoemd.
  • Grondbloem: Draaiend stukje siervuurwerk dat zich op de grond afspeelt. Sommige exemplaren hebben een toegevoegd effect, zoals crackling of een report.
  • Kanonslag: Traditionele Nederlandse benaming voor een enkele knaller van een middelgrote maat.
  • Waterval: Een serie omgekeerde fonteinen welke naast elkaar, geknoopt aan een streng (meestal aan een brug of ander hoog object) worden ontstoken. De vele vonkenregens naast elkaar geven de illusie dat het een waterval zou zijn.
  • Zon: Vuurwerkartikel, welke op aangegeven hoogte aan een paal gemonteerd wordt en zijn effect ontleend aan het snel ronddraaien en daarmee verspreiden van een (gekleurde) vonkenregens. 

Technische termen

  • Burst: Het effect, ten gevolge van een explosieve verbranding van een lading, met als doel om effectladingen aan te steken en te verspreiden.
  • Sas: Verzamelnaam voor mengsels van stoffen die een pyrotechnisch effect geven bij ontbranding. Door toevoeging van metaalpoeders kunnen bepaalde kleuren worden bereikt.


Wat is compound vuurwerk?


Nieuw in de collectie zijn diverse Compound boxen. Ook wel connected boxen genaamd. De compound boxen zijn doorgelonte showboxen. Je hoeft een compound dus maar 1x aan te steken en alle cakes gaan na elkaar vanzelf af. Je hoeft dus niet meer zelf de lonten aan elkaar te verbinden.

De cakes in een compound zijn bevestigd op een onderplaat, waardoor het omvallen van een cake uit de box ook niet meer kan gebeuren. Wel zo veilig dus!

Hoe wordt vuurwerk gemaakt?

Hier een leuk filmpje over het productieproces van een vuurwerkcake